Stagelopen in het buitenland

De Nederlandse overheid stimuleert internationale uitwisselingsprogramma’s en stages. En dat is logisch, want door in het buitenland te studeren of stage te lopen, vergroot je je kans op de arbeidsmarkt. Dit klinkt ons als STC als muziek in de oren. Internationaal denken en handelen zit immers in onze genen. Datzelfde geldt voor het bedrijfsleven waar wij als STC voor opleiden.

We willen jou en je medestudenten graag stimuleren om minimaal één stage in het buitenland door te brengen. Want dat staat goed op je CV, is goed voor je ontwikkeling en is bovendien vaak heel leuk. Op deze pagina hebben we allerlei praktische informatie verzameld die je helpt bij je voorbereiding op zo’n stage. Heb je na het lezen van de info op deze pagina nog vragen? Bezoek dan een informatiebijeenkomst Stagelopen in het buitenland. Die organiseren we twee keer per jaar. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging. Of neem contact op met de internationale stagebegeleider van je opleiding. Je kunt ook een e-mail sturen naar internship@stc-r.nl

Wat kan je verwachten?
Heb jij geen idee waarom het buitenland voor jou interessant zou kunnen zijn? Ben je benieuwd wat er binnen het STC mbo college gebeurd op het gebied van Internationale stage? Lees dan in deze nieuwsbrief verhalen van studenten, feitjes en tips en een prijsvraag.

Hoe vind ik een stageplaats in het buitenland?
Je kunt natuurlijk als eerste zelf op zoek naar een bedrijf waar je stage kunt lopen. Daarnaast heeft het mbo college waar jij je opleiding volgt een database met daarin bedrijven waar je stage zou kunnen lopen. Een bedrijf in het buitenland moet, net als een stagebedrijf in Nederland, voldoen aan een aantal eisen en voorwaarden. De toets hiervoor ligt bij het SBB.

Wat moet ik regelen voordat ik vertrek?
Heb je een stageplaats in het buitenland gevonden, dan kun je starten met de voorbereiding. Zo moet je als eerste zorgen dat je een plek hebt om te wonen. Voor het STC is dit een voorwaarde om in het buitenland stage te mogen lopen. Daarnaast moet je zorgen voor verzekeringen (reis-, ziektekosten- en WA-verzekering). Er zijn speciale pakketverzekeringen af te sluiten. Voor sommige (niet-EU-landen) moet je een visum aanvragen. En check ook even of je inentingen nodig hebt. Een handige site vol met praktische info over stagelopen in het buitenland is http://www.wilweg.nl

Wat kost stagelopen  in het buitenland?
Wil je stage gaan lopen in het buitenland, dan moet je rekening houden met de volgende kostenposten:

  • Reis van en naar je stageplaats
  • Huur
  • Vervoer ter plaatse
  • Boodschappen
  • Reisverzekering

De exacte hoogte van de bedragen is afhankelijk van het land waar je stage loopt. Je kunt je vast voorstellen dat het leven in Portugal een stuk goedkoper is dan het leven in Amerika. In de periode dat je in het buitenland stage loopt, heb je in ieder geval recht op een uitwonende beurs. Daarnaast kun je je OV tijdelijk stop zetten.

Zijn er subsidiemogelijkheden?
Studenten die stage gaan lopen binnen de EU kunnen aanspraak maken op subsidie vanuit het EU-programma Erasmus+. De subsidie ondersteunt in kosten van huisvesting, de reis naar de stageplaats en levensonderhoud ter plaatse. Hoeveel subsidie je per maand kunt ontvangen hangt af van het land waar je stage gaat lopen, de kosten die je daar voor gaat maken en de hoogte van een eventuele stagevergoeding die je ontvangt. De aanvraag voor de subsidie verloopt via het STC. Je kunt hierover contact opnemen met het International Desk van het STC (internship@stc-r.nl).