Mbo-docent Jeroen aan het woord

‘Geweldig om als docent mijn passie en kennis over te dragen aan toekomstige zeevarenden. En dat op de school waar ik vijftien jaar geleden zelf student was.’

 

Zijn opa nam hem als kleine jongen regelmatig mee naar de haven om schepen te bekijken. Daardoor was het voor hem van jongs af aan al duidelijk dat hij later zelf ook wilde gaan varen. Aan het woord is Jeroen van Brugge, docent Cargo en Control voor de zeevaartopleidingen van het STC mbo college Maritiem & Techniek. 

“Mijn opa werkte vroeger als hoofdwerktuigkundige op de grote vaart. Het werk in de scheepvaart is mij met de paplepel ingegoten en als kind wist ik al: dit wil ik later ook. Nadat ik klaar was met de middelbare school was het dan ook een logische stap naar de Zeevaartschool in Rotterdam, de voorloper van het STC. Al moet ik zeggen dat ik er wel een beetje tegenop zat om door te leren, want school vond ik in die tijd verschrikkelijk”, aldus Jeroen. Gelukkig bleek dat nergens voor nodig. Jeroen: “Ik heb geweldige tijd gehad als student aan de Zeevaartschool. In 2005 haalde ik mijn diploma en mocht ik gaan varen. Na een aantal jaren bij verschillende rederijen kwam ik terecht bij Rivermaas op het schip mv Amber, waar ik uiteindelijk ook kapitein van werd.”

“Maar al vrij snel daarna veranderde mijn thuissituatie”, vertelt Jeroen verder. “Ik ging samenwonen met mijn vrouw. Dat was voor mij aanleiding om op zoek te gaan naar een walfunctie, zodat ik een leven op het ‘droge’ kon starten. Die walfunctie vond ik in 2017, toen ik als docent aan de slag kon op het STC mbo college. “Daar geef ik nu les in de vakken Cargo en Control, die zich richten op de stabiliteit en belading van zeeschepen.”

Wennen was het wel voor Jeroen, zo’n leven op het droge. “Het is toch anders, zei mijn opa eens in een interview. Op dat moment werkte hij al jaren aan wal als hoofd technische dienst bij van Nievelt & Goudriaan. En dat is precies hoe ik het zelf ook verwoord als ik de vraag krijg hoe ik het vind aan wal. Maar dan wel met de aantekening dat ik hetgeen ik nu doe – lesgeven aan toekomstige zeevarenden – fantastisch vind om te doen.” Hij vervolgt: “Het interview met mijn opa waar ik naar verwijs kwam ik een paar jaar geleden tegen op internet. Hij vertelde daarin ook dat hij na zijn carrière op zee het liefst les was gaan geven. Grappig om te lezen dat ik nu iets doe wat hij eigenlijk ook wilde.”

Aan het woord docent Jeroen | STC mbo college Maritiem & Techniek“De zeevaart heeft mijn grootste passie. Werken met grote machines als scheepskranen of motoren, met zware ladingen, veel nationaliteiten en behoorlijk wat verantwoordelijkheid. En dat in een altijd veranderende omgeving en uitzicht. Hoewel het leven aan boord soms best primitief kan zijn en je vaak ver van huis bent, gaf het mij altijd een gevoel van vrijheid en grenzeloos avontuur. Nooit wetend waar ik volgende week zou zijn, wat ik zou gaan meemaken of welke mensen ik zou ontmoeten; geweldig vond ik het.” Waar hij allemaal geweest is? Jeroen: “Teveel om op te noemen, overal ter wereld ben ik wel geweest. IJsland, Angola, Australië, Canada, Japan, Brazilië, noem het maar op. Van het varen door een bevroren Botnische Golf in -20 graden, tot het lossen van scheepskranen voor een raffinaderij in Koeweit in +40 graden. Ik ben dankbaar dat ik dit geweldige beroep zo’n vijftien jaar heb mogen doen.”

Terug naar zijn werk als docent op het STC. Jeroen: “En nu ben ik alweer twee jaar terug op de school waar ik vijftien jaar geleden student was. Het eerste jaar als docent was absoluut een omschakeling, maar ik ben blij dat ik de stap naar het onderwijs heb gemaakt. Vooral de interactie met mijn klassen vind ik heel leuk. Ik geef met veel enthousiasme les en ik vind het geweldig om mijn passie, ervaring en kennis over te brengen aan mijn studenten. Het is mooi om hen te zien groeien. Dat ik hen daarin kan begeleiden geeft me veel voldoening.” Hij vervolgt: “Op het STC is het bijna alsof je aan boord bent. Veel docenten hebben zelf gevaren. Het zijn echte vakmannen en -vrouwen die weten waar ze over praten. Zij kunnen putten uit hun eigen ervaring en maken van hun lesstof een leuk, praktisch en goed verhaal. Lesstof die de studenten vervolgens zelf kunnen toepassen in een van de uitgebreide praktijkfaciliteiten van het STC. Met ook nog een mooi uitzicht over de Rotterdamse haven en regelmatig een zeeschip voor de deur. Dat alles bij elkaar maakt de opleidingen op het STC heel praktisch, interessant en uitdagend!”