Toekomstbestendig onderwijs in nieuw NauTech lokaal

19
Februari 2018
opening NauTech feb18

19 februari 2018, Rotterdam – Het nieuwe Nautisch-Technisch lokaal (NauTech) van STC mbo college op de Lloydstraat in Rotterdam is officieel in gebruik genomen. NauTech is een initiatief van STC Group waarmee nautisch / technische mbo-lesprogramma’s dankzij onderwijsinnovatie toekomstbestendig gemaakt worden.

NauTech beslaat drie verdiepingen. Net als op een schip is op de bovenste verdieping een brug waar studenten aan de slag gaan met navigatielessen. Een verdieping lager bevindt zich de messroom waar studenten en docenten rustig kunnen overleggen en samenwerken. Op de begane grond bevindt zich de machinekamer. Bij de inrichting van NauTech is gedacht vanuit onderwijsvernieuwing en toekomstbestendig onderwijs. Daarom zijn er veel moderne technologieën toegepast zoals e-learning en virtual. Daarnaast staan er (onderdelen van) scheepsmotoren en kunnen studenten aan de slag op simulatoren.

Astrid Kee, lid van het College van Bestuur van STC Group vertelde bij de opening van het Nautechlokaal: “Het mooie van dit lokaal is dat het ontstaan is vanuit de visie van docenten. Zij hebben het initiatief genomen om deze onderwijsvernieuwingen te ontwikkelen en verschillende leervormen samen te voegen. Het is belangrijk dat docenten elkaar blijven inspireren. Zo blijven wij onze studenten goed en modern onderwijs aanbieden.”

Toekomstbestendig leren
Studenten zeevaart en waterbouw van STC mbo college Maritiem & Techniek krijgen in NauTech les in nautische en technische vakken. Omdat de lesstof veelal visueel wordt aangeboden én via verschillende werkvormen, combineren de studenten de theoretische lesstof op een vanzelfsprekende manier met de praktijk. De focus ligt op zelfredzaamheid en eigen initiatief van de student. Dat is belangrijk, want ook aan boord hebben studenten deze competenties zeker nodig. In NauTech worden lessen ‘op maat’ aangeboden: studenten bepalen zelf of ze de nautische of de technische les bijwonen. De voorbereiding op de lessen doen zij thuis. De docent beoordeelt de resultaten van de studenten op de computers en simulatoren en kan op die manier de studenten sturen en instrueren. De studenten ervaren de lessen in de nieuwe leeromgeving positief. Ze komen goed voorbereid naar de les, werken geconcentreerd tijdens de les en door de afwisseling in werkvormen steken ze extra veel op.

Open dag
Op woensdag 14 maart organiseert STC een open dag. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om NauTech en alle andere werkruimten, schepen en simulatoren te bezoeken.

NauTech is mogelijk gemaakt door het project Samen Sterk voor de Toekomst op Rotterdam-Zuid. Dit project ontvangt Kansen voor West II subsidie vanuit het Eruopese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

Meer nieuws