Allround operationeel technicus – maintenance - Procesindustrie

Allround operationeel technicus maintenance STC mbo college

Je toekomstig beroep

De allround operationeel technicus – maintenance werkt als installatietechnicus en is verantwoordelijk voor het onderhoud van grote technische installaties. De focus in je werkt ligt op het installeren en onderhouden van technische ingewikkelde systemen bij (petro)chemische bedrijven, elektriciteits-centrales, aan windturbines en in de offshore industrie. Controles vinden plaats aan de hand van metingen. Zijn er problemen, dan voer je correctief onderhoud uit om er zo voor te zorgen dat alle installaties weer volgens specificaties werken. Verder zorg je voor planningen. Je verricht onderhoudswerkzaamheden op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw en instrumentatie.

Met het toenemen van het niveau van de werkzaamheden, stijgt de complexiteit van het werk en de verantwoordelijkheden die je hebt. Daarin zit het verschil met de operationeel technicus op mbo niveau 3.

Je opleiding en vakkenpakket

De opleiding duurt vier jaar en leidt je op voor een verantwoordelijke baan. Je krijgt onder andere de volgende vakken: Nederlands, Engels, Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Rekenvaardigheid, Informatica, Elektrotechniek, Procestechniek, Werkplaatstechniek, Procesbeheersing, Besturingstechniek, Hulpsystemen, Technisch rekenen, Engineering, Veiligheid, milieu en kwaliteit, VCA, Rotating en Mechanical (pneumatiek, hydrauliek).


Goed om te weten

Klik hier voor meer informatie over kans op stageplaats en werk.

Deelnemers met een vmbo-diploma (kl) starten in een niveau 3 opleiding en hebben de mogelijkheid om in het tweede jaar door te stromen naar een niveau 4 opleiding. Het is mogelijk om de eerste twee jaar van deze opleiding in Rotterdam te volgen, waarbij je 1 dag per week naar Brielle gaat. Het derde en vierde jaar volg je volledig in Brielle.

Voor deze opleiding geldt een zogenaamde carrière-start-garantie. Dit houdt in dat je een opleiding krijgt met uitzicht op een goed betaalde baan. Daarnaast krijg je een gegarandeerde stageplaats en een eerste aanstelling binnen de sector.

 

Waar kun je aan de slag?

Met dit diploma op zak kun je aan de slag bij (petro)chemische bedrijven, elektriciteitscentrales, windturbines en bij offshore bedrijven.

Onderwijs- en Examenregeling
In de OER Allround operationeel technicus ’17-’18 vind je allerlei praktische informatie over de opleiding en toetsing/examinering.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten bol allround operationeel technicus – maintenance

Na je opleiding

Heb je na deze opleiding nog zin om verder te leren? Dan kun je onder andere terecht bij de Rotterdam Mainport Institute voor de hbo-opleiding Chemische Technologie.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan contact met ons op of bezoek een open dag of infodag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
4 jaar
Mbo college:
mbo college Procestechniek & Maintenance
Branche:
Procesindustrie
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Kerkhoekstraat 1

3232 AE Brielle

Telefoon: 0181 - 412 799

E-mail: mboprocesindustrie@stc-r.nl