Aviation operations officer - Luchtvaart

Aviation operations officer STC mbo college

Je toekomstig beroep

De aviation operations officer speelt een belangrijke rol in het proces voorafgaand aan het opstijgen van een vliegtuig. Je bereidt de vlucht voor. Hierbij houd je rekening met verschillende factoren die daar invloed op hebben zoals weersomstandigheden. De aviation operations officer maakt ook het vlieg- en beladingsplan, verzorgt de briefing aan de bemanning en onderhoudt het contact met de luchthavendienst. Je houdt daarbij rekening met de regels die gelden voor het vervoer van passagiers en vracht. Daarbij houd je rekening met de strenge veiligheids- en milieueisen en economische belangen. Na vertrek van het vliegtuig begeleid je de vlucht op afstand. Dit doe je door de cockpitbemanning op de hoogte te houden over actuele weersomstandigheden. Ook hou je hen op de hoogte van situaties die het routepatroon verstoren.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens de opleiding leer je vluchtplannen en beladings-schema’s op te stellen. Omdat daar veel rekenwerk bij komt kijken, is het belangrijk dat je tijdens je vooropleiding wis- en natuurkunde in je pakket hebt gehad. Je krijgt les in het lezen van weerkaarten en de docenten gaan uitgebreid in op het onderwerp communicatie. Omdat je in een internationale omgeving komt te werken, is er ook veel aandacht voor vreemde talen zoals Engels. Daarnaast krijg je les in Douane, Flight operations, Ground operations, Meteo, IATA dangerous goods, Personeel en Organisatie, Rekenen en Operations management.

Goed om te weten
Na inschrijving moet een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) aangevraagd worden.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Waar kun je aan de slag?

Je kunt na de opleiding bijvoorbeeld aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, een luchtvrachtafhandelaar of luchthavendienst.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Na je opleiding

Nog geen zin om na je opleiding te gaan werken? Dan ben je onder andere van harte welkom bij de Rotterdam Mainport Institute voor een vervolgopleiding op hbo-niveau.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Om je beeld bij de opleiding nog beter te kunnen vormen, hebben we in onze luchtvaartvideo ook de Aviation operations officer meegenomen.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Meer weten?
Heb je vragen over deze opleidingen? Neem dan even contact op met Sharon Timmermans (onderwijsmanager luchtvaart): E-mail: s.timmermans@stc-r.nl.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
9 september 2019
Mbo college:
mbo college Logistiek & Vervoer
Branche:
Luchtvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Waalhaven Z.z. 16

3088 HH Rotterdam

Telefoon: 010 42 90 266

E-mail: mboluchtvaart@stc-r.nl

  • STC Group