Baggermeester - Waterbouw/Baggerbedrijf

Baggermeester

Je toekomstig beroep

Als baggermeester werk je in de baggersector. De bedrijven in deze sector zijn gericht op het uitvoeren van baggerwerkzaamheden op rivieren en op zee.  Je belangrijkste taak is het correct bedienen van het baggermaterieel om zand van de bodem op te zuigen. Baggermeesters noemen zichzelf ook wel waterbouwers. Je bent schipper én operator op een hightech baggerwerktuig. Dit kan een hopperzuiger of een snijkopzuiger zijn. Tijdens het baggeren bevind jij je op de brug of in het bedieningshuis. Ook voer je onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit aan dek. Naast technische kennis van het baggeren, heb je als baggermeester ook verstand van organisatie en veiligheid. Een veelzijdige baan dus!

Je opleiding en vakkenpakket

Een deel van je opleiding breng je door op de simulatoren en in praktijkruimtes. Hier leer je het baggerproductieproces in een veilige omgeving onder de knie krijgen. Je krijgt vakken als Grondmechanica en Pomptechnieken. Je sleutelt aan een grote baggerpomp en bekwaamt je in navigatie en techniek. Je leert lassen en bankwerken en gaat aan de slag in onze machinekamer. Ook krijg je les in onder andere de volgende vakken: Sleephopperzuiger, Snijkopzuiger, Grond- en vloeistofmechanica, Baggerpompen, Offshore, Voortstuwing, Hulpsystemen en Automatisering. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden krijg je uiteraard ook les in Engels. Kortom: een brede technische opleiding die je klaarstoomt voor de dynamische wereld van de waterbouw.

Goed om te weten
Deze opleiding is de enige  mbo-opleiding voor baggermeesters in Nederland.  Deze opleiding wordt ondersteund door de branchevereniging en het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van de sector.

Klik hier voor meer informatie over kans op stageplaats en werk.

Waar kun je aan de slag?

Er is voldoende werk in binnen- en buitenland want de vraag naar Nederlandse expertise is enorm.

Onderwijs- en examenreglement
In het deelnemersstatuut staan de regels, rechten en plichten waarmee je te maken hebt als je een opleiding volgt bij het STC mbo college. Dit statuut hoort bij de onderwijsovereenkomst die je tekent voor je met een opleiding begint. in het OER Baggermeester vind je meer informatie over de opleiding en toetsing/examinering.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten bol baggermeester

Na je opleiding

Wil je na deze opleiding nog verder leren? Dan kun je bijvoorbeeld voor een hbo-opleiding terecht bij de Rotterdam Mainport Institute.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Waterbouw/Baggerbedrijf
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: pr@stc-r.nl