Treinmachinist (niveau 3) - Rail

mbo-opleiding Treinmachinist / Machinist railvervoer | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

Is treinmachinist worden je droom? Dan is onze tweejarige bol-opleiding Machinist railvervoer een mooi startpunt om dit waar te maken. Als machinist is het belangrijk dat je een goed reactievermogen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Bovendien moet je je in dit beroep goed en lang concentreren. Lukt dat? Dan is het vak van treinmachinist op je lijf geschreven. Als machinist houd je je met name bezig met rangeren, besturen en controleren van spoorvoertuigen. Uiteraard ken je het spoornet, de  spoorregelgeving en de veiligheidsprocedures op je duimpje.

Na je opleiding ga je aan de slag bij een personenvervoerder zoals NS waar je dagelijks met reizigers in contact bent, zoals in deze video. Of je gaat werken bij een spooraannemerij zoals Strukton of een goederenvervoerder zoals DB Schenker.

Werken bij NS, studeren op het STC?
NS en het STC bieden je met de mbo-opleiding Treinmachinist in bol/bbl-variant de kans om leren op unieke wijze met werken te combineren. Benieuwd of deze opleiding bij je past? Kom dan naar de speciale informatieavond op 29 april 2021! Klik hier voor meer info en aanmelden.

Waarom kiezen voor een toekomst als treinmachinist? Onze studenten vertellen je kort meer over onze opleiding:

Je opleiding en vakkenpakket

Deze brede opleiding leidt je op voor het diploma ‘Machinist volledig bevoegd’. Je leert rijden op zowel een goederentrein, als op een trein die ingezet wordt voor passagiersvervoer, of op een werktrein die gebruikt wordt in de spooraannemerij. Je leert alles over spoorregelgeving, veiligheid, techniek en het informeren van reizigers. Tijdens je machinistenopleiding ga je aan de slag op onze unieke ERTMS-simulator. Aan het eind van de opleiding treinmachinist ben je ook in staat eenvoudige storingen aan de trein te verhelpen.

Vanaf schooljaar 2018-2019 bieden we samen met NS een gecombineerde bol-bbl-opleiding aan die je voorbereidt op een carrière bij NS.  In het eerste jaar ga je vijf dagen per week naar school. In het tweede jaar ga je vier dagen per week aan de slag bij NS op het traject Alphen aan den Rijn – Gouda, en kom je een dag per week naar school om jezelf voor te bereiden op het eindexamen.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Goed om te weten

Een medische en psychologische keuring is vereist voordat je met de opleiding kunt starten. Klik hier voor meer informatie.

Leuk om te weten

Als je op het STC mbo college de opleiding Machinist railvervoer volgt, kan je gratis lid worden van de vakbond voor de duur van de opleiding. De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) heeft een speciale jongerenafdeling opgericht, onder de naam Jongeren Organisatie Railvervoer (JOR). Met de JOR wil de vakbond jongeren tot 26 jaar kennis laten maken met de vakbondswereld. Op de VVMC-site vind je meer info.

Open dag en voorlichting

Benieuwd of deze opleiding bij je past? Kijk wanneer het jou uitkomt, diverse video’s terug. Het is misschien iets anders dan je van ons gewend bent, maar ook online proberen wij jou een zo goed mogelijk beeld te geven van onze school, de opleiding, stage en toekomstig beroep.

Heb je interesse in de gecombineerde bol-bbl-opleiding die je voorbereidt op een carrière bij NS? Kom dan naar het kennismakingsevenement op donderdag 29 april.  Stuur uiterlijk 27 april een mail naar: mborailvervoer@stc-r.nl. In verband met de corona-maatregelen werken we met tijdvakken waarvoor je je vooraf aanmeldt. Momenteel is het mogelijk te kiezen uit het tijdvak 18.00 – 19.30 uur en 19.00 – 20.30 uur. Dit evenement vindt plaats op het STC aan de Waalhaven Zuidzijde 16 in Rotterdam.

Ben je nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan. Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 429 02 66.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan op de button hieronder.

Let op, bovenin het aanmeldscherm staat Machinist Railvervoer bol. Deze gebruik je ook voor de bol/bbl-opleiding. Na de aanmelding word je uitgenodigd voor een intake. Deze intake is verplicht. Meer over de aanmeldprocedure vind je hier.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Studie in Cijfers
Ben je benieuwd naar de kans op stage en werk van deze opleiding? Klik dan door naar Studie in Cijfers:

mbo-opleiding Treinmachinist | STC mbo college Rotterdam

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerweg:
bol (mbo)
bol – bbl (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
30 augustus 2021
Mbo college:
mbo college Logistiek & Vervoer
Branche:
Rail
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg;
mbo-niveau 2 diploma;
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4;
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma;

Waalhaven Z.z. 16

3088 HH Rotterdam

Telefoon: 010 - 42 90 266

E-mail: mborailvervoer@stc-r.nl