Treinmachinist (niveau 3) - Rail

mbo-opleiding Treinmachinist / Machinist railvervoer | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

Is treinmachinist worden je droom? Dan is onze tweejarige bol-opleiding Machinist railvervoer een mooi startpunt om dit waar te maken. Als machinist is het belangrijk dat je een goed reactievermogen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Bovendien moet je je in dit beroep goed en lang concentreren. Lukt dat? Dan is het vak van treinmachinist op je lijf geschreven. Als machinist houd je je met name bezig met rangeren, besturen en controleren van spoorvoertuigen. Uiteraard ken je het spoornet, de  spoorregelgeving en de veiligheidsprocedures op je duimpje.

Na je opleiding ga je aan de slag bij een personenvervoerder zoals NS waar je dagelijks met reizigers in contact bent, zoals in deze video. Of je gaat werken bij een spooraannemerij zoals Strukton of een goederenvervoerder zoals DB Schenker. In onderstaande video neemt oud STC-student Jordy je mee naar zijn werkplek in de Waalhaven:

Je opleiding en vakkenpakket

Deze brede opleiding leidt je op voor het diploma ‘Machinist volledig bevoegd’. Je leert rijden op zowel een goederentrein, als op een trein die ingezet wordt voor passagiersvervoer, of op een werktrein die gebruikt wordt in de spooraannemerij. Je leert alles over spoorregelgeving, veiligheid, techniek en het informeren van reizigers. Tijdens je machinistenopleiding ga je aan de slag op onze unieke ERTMS-simulator. Aan het eind van de opleiding treinmachinist ben je ook in staat eenvoudige storingen aan de trein te verhelpen.

Vanaf schooljaar 2018-2019 bieden we samen met NS een gecombineerde bol-bbl-opleiding aan die je voorbereidt op een carrière bij NS.  In het eerste jaar ga je vijf dagen per week naar school. In het tweede jaar ga je vier dagen per week aan de slag bij NS op het traject Alphen aan den Rijn – Gouda, en kom je een dag per week naar school om jezelf voor te bereiden op het eindexamen.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Als je op het STC mbo college de opleiding Machinist railvervoer volgt, kan je gratis lid worden van de vakbond voor de duur van de opleiding. De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) heeft een speciale jongerenafdeling opgericht, onder de naam Jongeren Organisatie Railvervoer (JOR). Met de JOR wil de vakbond jongeren tot 26 jaar kennis laten maken met de vakbondswereld. Op de VVMC-site vind je meer info.

Open dagen

Wil je meer weten over deze opleiding? Bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 429 02 66.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik hier om je aan te melden.  Let op, bovenin het aanmeldscherm staat Machinist Railvervoer bol. Deze gebruik je ook voor de bol/bbl-opleiding. Na de aanmelding word je uitgenodigd voor een intake. Deze intake is verplicht. Meer over de aanmeldprocedure vind je hier.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

 

mbo-opleiding Treinmachinist | STC mbo college Rotterdam

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerweg:
bol (mbo)
bol – bbl (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
9 september 2019
Mbo college:
mbo college Logistiek & Vervoer
Branche:
Rail
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
mbo-niveau 2 diploma
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Waalhaven Z.z. 16

3088 HH Rotterdam

Telefoon: 010 - 42 90 266

E-mail: mborailvervoer@stc-r.nl