Matroos binnenvaart (niveau 2) - Rijn- en binnenvaart

Mbo-opleiding Matroos binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

De matroos binnenvaart werkt samen met andere bemanningsleden aan boord van een binnenvaartschip. Je werkt in een klein team in onregelmatige diensten onder leiding van de kapitein of schipper. Als matroos voer je nautische, technische en operationele werkzaamheden uit. Je woont en werkt aan boord van het schip. Dit vraagt om een flexibele instelling waarbij je zelfstandig moet kunnen werken.

Benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Volg een live voorlichting van het college Maritiem & Techniek. Klik voor meer informatie op onderstaande button.

 

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens je opleiding leer je de verschillende processen op het schip kennen en de specifieke, daarbij horende activiteiten. Je leert nautische werkzaamheden uit te voeren, omgaan met verschillende typen lading en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast besteden wij tijdens de opleiding ruim aandacht aan het wonen en werken op een schip, veiligheid en onderlinge communicatie. Je brengt een deel van je tijd door aan boord van onze opleidingsschepen en op het ponton, waar je de praktijkvakken Roeien en wrikken en Schiemanswerk krijgt. Ook  krijg je vakken als Rekenen, Nederlands, Engels, Duits, Topografie, Navigatie, Meren en ontmeren en Schiemanswerk.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om aan deze opleiding te kunnen deelnemen. Je krijgt dan wel een entreetoets Nederlands en Rekenen. Wil je na het afronden van je opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Schipper binnenvaart. Onze oud-leerling Wesley werkt aan boord als matroos en werd onlangs geïnterviewd, klik hier om via onze Facebookpagina het interview te lezen.

Open dag en voorlichting

Benieuwd of deze opleiding bij je past? Bezoek dan een open dag, doe mee aan een voorlichting van STC live of kijk wanneer het jou uitkomt de online voorlichting terug.

Ben je nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met mevrouw Middelman via 010 – 448 63 51 of mbobinnenvaart@stc-r.nl.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan op de button hieronder.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande link voor het overzicht van kosten per jaar.

Ben je 18 jaar of ouder, start of volg je een bbl-opleiding en betaalt jouw werkgever of een andere instantie voor jou het wettelijk verschuldigde cursusgeld? Vul dan deze machtiging samen met het bedrijf/instantie in. De ingevulde machtiging dien je voor aanvang schooljaar naar ons op te sturen.

Studie in Cijfers
Ben je benieuwd naar de kans op stage en werk van deze opleiding? Klik dan door naar Studie in Cijfers:

 

Mbo-opleiding Matroos binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Leerwegen:
bbl (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
30 augustus 2021
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg;
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4;
mbo-niveau 1 diploma;
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma;
entreetoets;

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl