Matroos binnenvaart - Rijn- en binnenvaart

Matroos binnenvaart STC MBO

Wereldberoep

De matroos binnenvaart werkt samen met andere bemanningsleden aan boord van een binnenvaartschip. je bent de assistent van de kapitein. De matroos binnenvaart ondersteunt bij de uitvoering van nautische, operationele en technische werkzaamheden aan boord van het schip waarop hij/zij werkt. Je werkt vaak onregelmatig (in ploegendienst). In de meeste gevallen wonen en slapen matrozen ook aan boord van het schip waarop ze werken. Dit vraagt om een flexibele instelling omdat je 24 uur per dag bij elkaar bent. Deze MBO-opleiding bereidt je voor op een leven aan boord van en binnenvaartschip.

Benieuwd of deze opleiding bij je past? Op zaterdag 25 maart ben je van harte welkom op de locatie Lloydstraat 300 in Rotterdam.

Wereldopleiding

Tijdens je opleiding leer je de verschillende processen op het schip kennen en de specifieke, daarbij horende activiteiten. Je leert nautische werkzaamheden uit te voeren, omgaan met verschillende typen lading en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast besteden wij tijdens de opleiding ruim aandacht aan het wonen en werken op een schip, veiligheid en onderlinge communicatie. Je brengt een deel van je tijd door aan boord van onze opleidingsschepen. Ook  krijg je vakken als: Rekenen, Nederlands, Engels, Duits, Topografie, Navigatie, Meren en ontmeren en Schiemanswerk. Ook breng je een deel van je opleiding door op het ponton.

Om je beeld bij de opleiding nog beter te kunnen vormen, hebben we deze Matroos Binnenvaart-video gemaakt.

Open dag 25 maart 2017

Ontdek op de laatste open dag van dit schooljaar of de opleiding Matroos Binnenvaart bij je past! Je bent tussen 10.00 en 14.00 uur van harte welkom op de Lloydstraat 300 te Rotterdam. De voorlichtingspresentaties voor de Binnenvaart-opleidingen staan gepland om 10.30 uur, 11.20 uur, 12.10 uur en 13.00 uur. Ook is de Binnenvaartsimulator te bezichtigen, kan je een kijkje nemen in ons praktijklokaal Machinekamer en stap je aan boord van een van onze opleidingsschepen.

Goed om te weten
Wist je dat je geen specifieke vooropleiding nodig hebt om met deze opleiding te kunnen starten? Je krijgt dan wel een entreetoets Nederlands en Rekenen.

Aanmelden

Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden voor een opleiding? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Na je opleiding

Na je opleiding kun je aan de slag als Matroos op een binnenvaartschip. Of je stroomt door naar de opleiding Schipper binnenvaart. Onze oud-leerling Wesley werkt aan boord als Matroos en werd onlangs geïnterviewd, klik hier om via onze Facebook het interview te lezen.

Meer weten?

Heb je vragen over de opleiding Matroos Binnenvaart? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of een infomiddag.

Onderwijs- en examenreglement
In het  OER ’16-’17 Matroos Binnenvaart vind je relevante informatie over de opleiding en over de toetsing/examinering. In het deelnemersstatuut staan de regels, rechten en plichten waarmee je te maken hebt als je een opleiding volgt bij het STC. Dit statuut hoort bij de onderwijsovereenkomst die je tekent voor je met een opleiding begint.

Studie in Cijfers
Het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfs-leven) onderzoekt de kansen op het vinden van een stageplek en een baan. In de bijsluiter kun je zien hoe deze opleiding beoordeeld wordt. Meer informatie over studie in cijfers kun je vinden op de website van het SBB.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Sector:
Rijn- en binnenvaart
Leerwegen:
BBL (mbo)
Privaat/Publiek
Bekostigd onderwijs
Duur:
2 jaar
Opleidingseisen:
mbo-niveau 1 diploma
op basis van intakegesprek
vmbo-diploma (bl)
Interesses:
Buiten werken
Een avontuurlijke baan
Iets met techniek
Met m’n handen werken
Varen

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 439

E-mail: mbobinnenvaart@stc-r.nl

  • STC-Group
  • STC-Group