Matroos binnenvaart (niveau 2) - Rijn- en binnenvaart

Mbo-opleiding Matroos binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

De matroos binnenvaart werkt samen met andere bemanningsleden aan boord van een binnenvaartschip. Je werkt in een klein team in onregelmatige diensten onder leiding van de kapitein of schipper. Als matroos voer je nautische, technische en operationele werkzaamheden uit. Je woont en werkt aan boord van het schip. Dit vraagt om een flexibele instelling waarbij je zelfstandig moet kunnen werken.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens je opleiding leer je de verschillende processen op het schip kennen en de specifieke, daarbij horende activiteiten. Je leert nautische werkzaamheden uit te voeren, omgaan met verschillende typen lading en het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast besteden wij tijdens de opleiding ruim aandacht aan het wonen en werken op een schip, veiligheid en onderlinge communicatie. Je brengt een deel van je tijd door aan boord van onze opleidingsschepen en op het ponton, waar je de praktijkvakken Roeien en wrikken en Schiemanswerk krijgt. Ook  krijg je vakken als Rekenen, Nederlands, Engels, Duits, Topografie, Navigatie, Meren en ontmeren en Schiemanswerk.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om aan deze opleiding te kunnen deelnemen. Je krijgt dan wel een entreetoets Nederlands en Rekenen. Wil je na het afronden van je opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Schipper binnenvaart. Onze oud-leerling Wesley werkt aan boord als matroos en werd onlangs geïnterviewd, klik hier om via onze Facebookpagina het interview te lezen.

Open dagen

Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met mevrouw Middelman via 010 – 448 63 51 of mbobinnenvaart@stc-r.nl.

Aanmelden
Natuurlijk is het mogelijk om je direct aan te melden voor deze opleiding. Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina. De maart-klas start alleen wanneer er voldoende aanmeldingen zijn.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande link voor het overzicht van kosten per jaar.

 

Mbo-opleiding Matroos binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Leerwegen:
bbl (mbo)
Duur:
2 jaar
Start:
7 september 2020
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
mbo-niveau 1 diploma
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma
entreetoets

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl