Scheeps- en jachtbouwkundige (verkort) - Scheeps- en jachtbouw

Scheeps- en jachtbouwkundige verkort

Je toekomstig beroep

Als scheeps- en jachtbouwkundige werk je op een werf in de scheeps- of jachtbouw. Je werkt mee aan de bouw of reparatie van het schip en bent vooral te vinden in de tekenkamer of op de werkvloer. De bouw of reparatie van een schip doorloopt verschillende fasen. Als scheeps- en jachtbouwkundige ben je bij al deze fasen betrokken. Jij stuurt operationele werkzaamheden aan of werkt mee aan de uitvoering ervan.

Je assisteert bij de (project)organisatie van de (nieuw)bouw en/of reparatie van een schip, van het begin tot het einde van een project. De diverse werven hebben hun productieproces op eigen wijze georganiseerd. Dat betekent dat de taken en verantwoordelijkheden heel verschillen zijn. Zo zal je bij de wat kleinere werven en de jachtbouw eerder een bredere verantwoordelijkheid hebben en bij de grotere werven heb je een meer specialistische of ondersteunende functie. Je bent betrokken bij vrijwel alle verschillende fases in het proces: van het opstellen van een begroting en het maken van een basisontwerp tot de uitvoering en de nacalculatie. De wensen van de opdrachtgever(s) of klant(en) spelen hierin een heel belangrijke rol.

Ben je al aan het werk bij een scheeps- en/of jachtbouwer of in een ander maritiem bedrijf? Dan is het versnelde traject een mogelijkheid voor jou. Toelating tot deze opleiding gebeurt op basis van een intakegesprek. De opleiding duurt dan twee jaar.

Je opleiding en vakkenpakket

Als scheeps- en jachtbouwkundige werk je op een werf in de scheeps- of jachtbouw. Je werkt mee aan de bouw of reparatie van het schip en bent vooral te vinden in de tekenkamer of op de werkvloer. De bouw of reparatie van een schip doorloopt verschillende fasen. Als scheeps- en jachtbouwkundige ben je bij al deze fasen betrokken, van het opstellen van een begroting en het maken van een basisontwerp tot de uitvoering en de nacalculatie. Jij stuurt operationele werkzaamheden aan of werkt mee aan de uitvoering ervan.

Goed om te weten
Deze opleiding bestaat ook als een voltijd mbo niveau 4 opleiding.  Je gaat dan gedurende vier jaar (vrijwel) iedere dag naar school. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.

Tijdens de opleiding

Naast diverse technische vakken zoals scheeps-bouwkunde en elektrotechniek, volg je ook een aantal algemeen vormende vakken zoals Nederlands, Duits en Engels en natuur- en wiskunde.

Open dagen

Bekijk online de brochure Maritieme Techniek opleidingen voor professionals. Uiteraard ben je ook welkom tijdens onze open dagen en infomiddagen.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 4
Leerwegen:
bol (mbo, versneld)
Duur:
2 jaar
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Scheeps- en jachtbouw
Opleidingseisen:
op basis van intakegesprek

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: pr@stc-r.nl

  • STC Group
  • STC Group
  • STC Group