Schipper binnenvaart (niveau 3) - Rijn- en binnenvaart

Mbo-opleiding Schipper binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Je toekomstig beroep

De schipper binnenvaart werkt samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip. Je geeft bemanningsleden opdracht tot nautische, operationele en huishoudelijke taken en helpt zelf ook bij de uitvoering daarvan. Als schipper ben je verantwoordelijk voor de navigatie van het schip en de uitvoering van het veiligheids-, milieuzorg- en kwaliteitsbeleid. Daarnaast begeleid je mbo-studenten bij hun praktische opleiding. Ook ben je verantwoordelijk voor de scheepsadministratie.

Benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Volg de onderstaande live sessie donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in Microsoft Teams. Zorg dat je vijf minuten voor de starttijd ingelogd bent.

Je opleiding en vakkenpakket

Na het afronden van je opleiding en met voldoende vaartijd behaal je een schippersdiploma ofwel een groot vaarbewijs A/B. Een deel van je opleiding breng je door op onze opleidingsschepen en op onze binnenvaartsimulator. Omdat theorie ook een belangrijk onderdeel van je opleiding is, leer je alles over Scheepwerktuigkunde, Reparatie en onderhoud, Navigeren en manoeuvreren, Veiligheid, Topografie en getijdenleer, Marifonie, Reglementen en betonning en Radar.  Ook krijg je talen als Nederlands, Engels en Duits. Na je opleiding ga je in loondienst bij een binnenvaartonderneming. Dit doe je onder leiding van de kapitein, of je vaart zelfstandig het binnenvaartschip voor een varende ondernemer.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Met ons mbo-diploma heb je ook meteen een radarcertificaat, een ADN-certificaat en een marifooncertificaat op zak. En wil je na afronding van deze opleiding verder leren? Dan kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding Kapitein/manager binnenvaart.

Open dagen

De voorlichting van het STC mbo college gaat online door! Wanneer het jou uitkomt, kijk je diverse video’s terug. Het is misschien iets anders dan je van ons gewend bent, maar ook online proberen wij jou een zo goed mogelijk beeld te geven van onze school, de opleiding, stage en toekomstig beroep.

Ben je na de online voorlichting nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 448 64 39.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan op de juiste button hieronder.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding.

 

Mbo-opleiding Schipper binnenvaart | STC mbo college Rotterdam

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerweg:
bbl (mbo)
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
7 september 2020
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Rijn- en binnenvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma
mbo-niveau 2 diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl