Stuurman / werktuigkundige kleine schepen (niveau 3) - Zeevaart

Mbo-opleiding Stuurman werktuigkundige kleine schepen | STC mbo college

Je toekomstig beroep

Als stuurman / werktuigkundige kleine schepen werk je op een zeeschip met een capaciteit van maximaal 3.000 kW of maximaal 3.000 GT. Je bent een breed opgeleide alleskunner die zowel op de brug (als stuurman) als in de techniek (als scheepswerktuigkundige) aan de slag kan. Je verricht werkzaamheden op het dek, in de machinekamer en op de brug. Ook behoort wacht lopen tot een van je belangrijkste taken. De Stuurman / werktuigkundige kleine schepen is continue aan boord met andere bemanningsleden. Samen met je team zorg je er voor dat de problemen die er zijn snel opgelost worden. De veiligheid van jou en je team staat bij alles voorop.

Benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Volg een live voorlichting van het college Maritiem & Techniek. Klik voor meer informatie op onderstaande button.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens de opleiding leer je zowel de taken van de stuurman als van de scheepswerktuigkundige en na het behalen van dit diploma krijg je beide vaarbevoegdheden. Bij goed resultaat kun je doorgaan naar de niveau 4 opleiding waarmee je je vaarbevoegdheid voor alle schepen (dus zonder restricties in vermogen en capaciteit) kunt krijgen. Tijdens je opleiding laten wij je zoveel mogelijk oefenen in de praktijk. Dit doe je tijdens de vaarweek op ons opleidingsschip en tijdens je stages. Voordat je daadwerkelijk de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren zoals de brugsimulator. Omdat we je ook opleiden voor het scheepswerktuigkundige deel, breng je een deel van je tijd door in de machinekamer en in het lassen / bankwerkenlokaal.Maar ook theorie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarom leer je alles over voortstuwing, hulpsystemen, automatisering, navigatie, manoeuvreren, cargo en control, wiskunde en natuurkunde. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden leer je ook Engels.

Op de website van het SBB kun je informatie vinden over je kansen op werk en stage.

Leuk om te weten

Als je op het STC mbo college de opleiding Stuurman / werktuigkundige kleine schepen volgt, krijg je les van ervaren vakdocenten. Zij hebben allemaal gewerkt aan boord van een schip en daardoor weten zij uit eigen ervaring hoe het is om in de maritieme wereld te werken.

Open dag en voorlichting

Benieuwd of deze opleiding bij je past? Bezoek dan een open dag, doe mee aan een voorlichting van STC live of kijk wanneer het jou uitkomt de online voorlichting terug.

Ben je nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadviesgesprek aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 448 63 88.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie direct aanmelden? Klik dan op de juiste button hieronder. Let op: de officiële naam van deze opleiding is veranderd naar Maritiem officier kleine schepen nautisch, koopvaardij.

Schoolkosten

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Studie in Cijfers
Ben je benieuwd naar de kans op stage en werk van deze opleiding? Klik dan door naar Studie in Cijfers:

 

Mbo-opleiding Stuurman werktuigkundige kleine schepen / SWKS | STC mbo college

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
30 augustus 2021
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Zeevaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg;
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4;
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma;
mbo-niveau 2 diploma;

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl