Stuurman / werktuigkundige kleine schepen - Zeevaart

Stuurman werktuigkundige kleine schepen

Je toekomstige beroep

De stuurman / werktuigkundige kleine schepen werkt op een zeeschip met een capaciteit van maximaal 3.000 kw of maximaal 3.000 GT. Je bent een breed opgeleide alleskunner die zowel op de brug (als stuurman) als in de techniek (als scheepswerktuigkundige) aan de slag kan. Je verricht werkzaamheden op het dek, in de machinekamer en op de brug. Ook behoort wacht lopen tot een van je belangrijkste taken. De stuurman / werktuigkundige kleine schepen is continue aan boord met andere bemanningsleden. Samen met je team zorg je er voor dat de problemen die er zijn snel opgelost worden. De veiligheid van jou en je team staat bij alles voorop.

Je opleiding en vakkenpakket

De opleiding bereidt je voor op zowel de taken van de stuurman als van de scheepswerktuigkundige. Na het behalen van dit diploma krijg je beide vaarbevoegdheden. Bij goed resultaat kun je doorgaan naar de niveau 4 opleiding waarmee je je vaarbevoegdheid voor alle schepen (dus zonder restricties in vermogen en capaciteit) kunt krijgen. Tijdens je opleiding laten wij je zoveel mogelijk oefenen in de praktijk. Dit doe je op ons opleidingsschip. Voordat je daadwerkelijk de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren zoals de brugsimulator. Je krijgt onder andere les in de volgende vakken: Voortstuwing, Hulpsystemen, Automatisering, Navigatie, Manoeuvreren, Cargo, Control, Wiskunde en Natuurkunde. Uiteraard krijg je ook les in Engels en Nederlands.

Omdat we je ook opleiden voor het scheepswerktuigkundige deel, breng je een deel van je tijd door in de machinekamer en in het lassen / bankwerkenlokaal.

Goed om te weten
 Klik hier voor meer informatie over kans op stageplaats en werk.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen, moet je een medische keuring ondergaan. Keuringsartsen en verdere informatie vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Na je opleiding

Wil je nog verder leren? Dan kun je na deze opleiding doorstromen naar de opleiding  maritiem officier alle schepen. Dit is een mbo-opleiding op niveau 4.

Waar kun je aan de slag

Na afronding van de opleiding kun je aan de slag op (zee)schepen tot 3.000 kw en 3.000 GT. Volgens het SBB (Samenwerkingsorganisatie voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven) zijn de kansen op het vinden van een baan na afronding van de opleiding voldoende in alle regio’s. Kijk voor meer informatie op www.s-bb.nl

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag.

Onderwijs- en Examenreglement
In het  OER ’16-’17 Stuurman Werktuigkundige KS vind je allerlei relevante informatie over je opleiding en toetsing/examinering.  In het deelnemersstatuut staan de regels, rechten en plichten waarmee je te maken hebt als je een opleiding volgt bij het STC. Dit statuut hoort bij de onderwijsovereenkomst die je tekent voor je met een opleiding begint.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie direct aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

 

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Sector:
Zeevaart
Leerwegen:
bol (mbo)
Privaat/Publiek
Bekostigd onderwijs
Duur:
3 jaar
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma
Interesses:
Een avontuurlijke baan
Iets met techniek
Varen

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: pr@stc-r.nl