Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 - Zeevisvaart

Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 STC mbo college

Je toekomstig beroep

Als Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart werk je op een trawler of kotter van maximaal 45 meter. Afhankelijk van het schip waar je op werkt blijf je in de Nederlandse wateren of ga je verder van huis. Je belangrijkste taken aan boord zijn het wachtlopen en het onderhouden van de technische installaties. Daarnaast zet je de netten uit en controleer je deze. Na het vangen van de vis verwerk je deze zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Je streeft daarbij naar een optimale kwaliteit van de vis en werkt volgens de wettelijke voorschriften op het gebied van gezondheid en milieu.

Je opleiding en vakkenpakket

Bij ons op school leer je navigeren zodat je op een veilige en economische wijze naar de visgronden kunt stomen. Daarnaast leer je hoe het technisch onderhoud aan boord moet uitvoeren zodat je alle mogelijke storingen aan boord kunt verhelpen. Maar er is vooral aandacht voor alles wat met het vissen te maken heeft. Je leert netten boeten en repareren en scholen vis opsporen met behulp van de apparatuur aan boord. Ook leer je hoe je op verantwoorde wijze vis moet vangen en verwerken. Tijdens je opleiding krijg je les in onder andere de volgende vakken: Navigatie, Meteo, Instrumenten, Elektrotechniek, Voortstuwing, Vismethoden, Visserijkunde theorie, Visverwerken theorie, Netten berekenen en Machinekamer. Een deel van je opleiding breng je door op de visserijsimulator en in het boetlokaal.

Goed om te weten
Deze opleiding bieden we ook als bbl-variant (werken en leren) aan op onze locatie in Stellendam.

Om aan de opleiding Stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 te kunnen beginnen, moet je een medische keuring ondergaan. Keuringsartsen en verdere informatie vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Klik hier voor meer informatie over kans op stageplaats en werk voor de bol-opleiding. Klik hier voor meer informatie over kans op stageplaats en werk voor de bbl-opleiding.

Waar kun je aan de slag?

Met dit diploma en de benodigde vaartijd (die je opdoet in de praktijk) kun je aan de slag op een trawler of kotter van maximaal 24 meter lengte in een beperkt werkgebied.

Onderwijs- en examenregeling
In de OER bol Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 ’17-’18 vind je meer informatie over de opleiding en toetsing/examinering. In het deelnemersstatuut staan de regels, rechten en plichten waarmee je te maken hebt als je een opleiding volgt bij het STC mbo college. Dit statuut hoort bij de onderwijsovereenkomst die je tekent voor je met een opleiding begint.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten Katwijk aan Zee bol stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6
Schoolkosten Stellendam stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 – bol
Schoolkosten Stellendam stuurman / werktuigkundige zeevisvaart SW6 – bbl

Na je opleiding

Heb je na deze opleiding nog zin om verder te leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding tot Visserij officier kleine vissersschepen SW5.

Open dagen

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

 

 

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Leerweg:
bbl (mbo)
bol (mbo)
Duur:
2 jaar
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Zeevisvaart
Opleidingseisen:
minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
mbo-niveau 1 diploma
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: pr@stc-r.nl