Technicus kleine schepen (niveau 3)

Mbo-opleiding Stuurman werktuigkundige kleine schepen | STC mbo college

Je toekomstig beroep

Als technicus kleine schepen, ook wel maritiem officier kleine schepen technisch, werk je op een zeeschip. Dit schip heeft een capaciteit van maximaal 3.000 kW of maximaal 3.000 GT. Je kan hierna in de techniek aan boord aan de slag. Je verricht werkzaamheden op het dek en in de machinekamer.

De technicus is continue aan boord met andere bemanningsleden. Samen met je team zorg je er voor dat de problemen die er zijn snel opgelost worden. De veiligheid van jou en je team staat bij alles voorop.

Benieuwd of de opleiding Technicus kleine schepen iets voor jou is?

Bezoek onze open dag! Op zaterdag 11 december kom je alles te weten over onze opleidingen van Scheepvaart. Kom jij ook langs?

Kun je niet komen? Elke 1e en 3e maandag van de maand staan we voor je klaar met STC Live.
Onze voorlichters beantwoorden jouw vragen over onze opleidingen.

Meer over STC Live

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens de opleiding leer je de taken van de scheepswerktuigkundige. Je ontvangt hierna je vaarbevoegdheid. Bij goed resultaat kun je doorgaan naar de niveau 4 opleiding waarmee je je vaarbevoegdheid voor alle schepen kunt krijgen.

We laten je zoveel mogelijk oefenen in praktijk. Dit doe je tijdens de vaarweek op ons opleidingsschip en tijdens je stages. Voordat je daadwerkelijk de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren. Je brengt een deel van je tijd door in de machinekamer en in het lassen / bankwerkenlokaal.

Ook theorie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarom leer je alles over voortstuwing, hulpsystemen, automatisering, navigatie, manoeuvreren, cargo en control, wiskunde en natuurkunde. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden leer je ook Engels.

Eerste jaar
Als je kiest voor technicus kleine schepen krijg je het eerste jaar een gezamenlijk basisdeel. Je leert hier alles over varen op zee. Je krijgt de basis van de nautische en technische vaardigheden onder de knie. En je maakt kennis met de verschillende specialisaties. Bovendien krijg je een introductie voor de Rijn- en binnenvaart.
Na dit basisdeel kies je de specialisatie die het best bij je past. Tijd genoeg dus om te ontdekken of technicus kleine schepen iets voor jou is!

Leuk om te weten

Als je op het STC mbo college de opleiding Technicus kleine schepen volgt, krijg je les van ervaren vakdocenten. Zij hebben allemaal gewerkt aan boord van een schip en daardoor weten zij uit eigen ervaring hoe het is om in de maritieme wereld te werken.

Open dag en voorlichting

Benieuwd of deze opleiding bij je past? Bezoek dan een open dag, doe mee aan een voorlichting van STC live of kijk wanneer het jou uitkomt de online voorlichting terug.

Ben je nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadviesgesprek aan.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding, neem dan contact op met ons servicecentrum via 010 – 448 63 88.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie direct aanmelden? De officiële naam van deze opleiding is Maritiem officier kleine schepen.

Schoolkosten

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.

Studie in Cijfers
Ben je benieuwd naar de kans op stage en werk van deze opleiding? Klik dan door naar Studie in Cijfers:

Opleidingsniveau:
mbo niveau 3
Leerwegen:
bol (mbo)
Duur:
3 jaar
Start:
30 augustus 2021
Mbo college:
mbo college Maritiem & Techniek
Branche:
Techniek aan boord
Opleidingseisen:
minimaal een diploma kaderberoepsgerichte leerweg;
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4;
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma;
mbo-niveau 2 diploma;

Lloydstraat 300

3024 EA Rotterdam

Telefoon: 010 - 44 86 444

E-mail: voorlichting@stc-r.nl