Vrachtwagenchauffeur - Wegtransport

Vrachtwagenchauffeur STC mbo college Rotterdam en Westland

Je toekomstig beroep

Als vrachtwagenchauffeur zorg je ervoor dat jouw lading veilig en op tijd op de plaats van bestemming komt. Uiteraard is de lading compleet en heel als je aankomt bij de ontvanger. Het betekent dat je niet alleen een vrachtwagen goed kunt besturen, maar ook het Europese wegennet goed kent. Je moet immers de snelste (en veiligste) weg van A naar B weten te vinden. Je bent bovendien het visitekaartje van het bedrijf. Sommige chauffeurs rijden alleen in Nederland, andere chauffeurs hebben heel Europa als hun werkgebied. Je hebt contacten met je werkgever, de planner en in een aantal gevallen met de ontvanger. Soms sta je met pech langs de weg. Een beetje kennis van autotechniek en technische installaties is dan best handig.

Je opleiding en vakkenpakket

Tijdens je opleiding leer je alles over verkeersregels, voertuigkunde, routeplanning, laden & lossen. Bij een leerbedrijf of stagebedrijf ga je aan de slag met de praktijk. Tijdens je opleiding krijg je vakken als Nederlands, Engels, Duits, Rekenen, Loopbaan en burgerschap, Theorie rijbewijs B, C en CE met code 95 Voertuigtechniek, Vervoerskennis, Administratie CCV, Wegennet en Trucking the future.

Je start met vijf dagen per week naar school en na het behalen van je rijbewijs D ga je een dag in de week naar school. De rest van de week ben je aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Wat je doet bij je leerbedrijf zie je in onderstaande video van student Brendon:Goed om te weten

Het is sinds kort mogelijk de opleiding te volgen in het Westland.  Als je 18 jaar of ouder bent en in het bezit van rijbewijs B, kun je de opleiding ook in 1 jaar afronden. Klik hier voor meer informatie over kans op stageplaats en werk.

Een medische keuring is onderdeel van het inschrijfproces.

Waar kun je aan de slag?

Je kunt na je opleiding bijvoorbeeld aan de slag bij een:
– transportonderneming
– verhuisbedrijf
– koeriersbedrijf

Onderwijs- en examenregeling
In de OER bbl Vrachtwagenchauffeur ’17-’18 vind je meer informatie over de opleiding en toetsing/examinering. In het deelnemersstatuut staan de regels, rechten en plichten waarmee je te maken hebt als je een opleiding volgt bij het STC mbo college. Dit statuut hoort bij de onderwijsovereenkomst die je tekent voor je met een opleiding begint.

Schoolkosten
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, moet je rekening houden met school- en andere kosten. Klik op onderstaande links voor het overzicht per opleiding/locatie, per jaar.
Schoolkosten bbl vrachtwagenchauffeur
Schoolkosten bbl versneld vrachtwagenchauffeur

Maak kennis met deze opleiding in het Westland op 1 februari

Vanaf nu kan je deze opleiding ook in het Westland volgen. Je gaat twee jaar lang een dag in de week in Naaldwijk naar school. De rest van de week ben je aan het werk in een erkend leerbedrijf. Wil jij de opleiding in het Westland volgen en ben je benieuwd naar de onderwijslocatie?  Kom dan op 1 februari tussen 16.00 en 18.00 uur naar de kennismakingsmiddag bij Rijschool Don aan het Galgepad 11 in Naaldwijk. Aanmelden is niet nodig. Ook het Sectorinstituut Transport en Logistiek is aanwezig om je tips te geven bij het vinden van een erkend leerbedrijf en eventuele bemiddeling.

Voor meer informatie over de bbl-opleiding in het Westland en in Rotterdam, kun je contact opnemen met Fred Ruggenberg via:

Open dagen januari 2018

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag.

Op vrijdagavond 19 januari tussen 18.00 en 21.00 uur en zaterdag 20 januari tussen 10.00 en 14.00 uur ben je welkom op de locatie Waalhaven Zuidzijde 16 in Rotterdam voor de open dag. Speciaal voor degenen die de opleiding in Naaldwijk (Westland) willen volgen, wordt op 1 februari tussen 16.00 en 18.00 uur een kleine kennismakingsmiddag georganiseerd.

Heb je vragen over deze opleiding? Neem dan even contact met ons op of bezoek een open dag of infomiddag. Ben je na het bijwonen van een open dag nog niet helemaal zeker of deze opleiding bij je past? Meld je dan per e-mail aan voor een meeloopdag of vraag een studiekeuzeadvies aan.

Aanmelden
Wil je je na het lezen van deze informatie aanmelden? Klik dan hier om doorgeleid te worden naar de aanmeldpagina.

Opleidingsniveau:
mbo niveau 2
Leerwegen:
bbl (mbo)
Duur:
2 jaar
Mbo college:
mbo college Logistiek & Vervoer
Branche:
Wegtransport
Opleidingseisen:
minimaal een diploma basisberoepsgerichte leerweg
overgangsbewijs havo / vwo klas 3 naar 4
mbo-niveau 1 diploma
relevant, door de overheid erkend bewijsstuk of diploma

Waalhaven Z.z. 16

3088 HH Rotterdam

Telefoon: 010 - 42 90 266

E-mail: mbowegtransport@stc-r.nl