‘Een eigen onderneming? Ook dat is straks mogelijk!’
Louis en Remon aan het woord  | STC mbo college

De één kreeg het met de paplepel ingegoten, de ander ontdekte zijn enthousiasme voor de opleiding pas in het laatste jaar van zijn vmbo. Aan het woord zijn STC-studenten Remon (19) uit Delft en Louis (19), uit Rotterdam. Ze volgen op dit moment de mbo-opleiding Manager Transport & Logistiek.

 “Mijn moeder is planner geweest en heeft managementfuncties gehad binnen de transportwereld. Ik wist daardoor al heel jong dat ik ook in het transport aan de slag wilde. De keuze voor deze opleiding was daardoor snel gemaakt”, aldus Remon. Voor zijn klasgenoot Louis lag dat helemaal niet zo voor de hand: “Ik had eerst helemaal niks met transport. Ik vind het vooral leuk om dingen te regelen en zocht een brede mbo-opleiding. En dat is deze opleiding zeker. We ontvangen aan het eind van de opleiding zelfs een ondernemersdiploma dus we kunnen later ook een eigen bedrijf starten. Je leert binnen onze opleiding dan ook hoe je functioneringsgesprekken kunt voeren.”

 

 

Studiebegeleiding
Deze opleiding past heel goed bij me, vertelt Louis verder. “De docenten stimuleren ons echt om onze ambities en doelen waar te maken. Zelf initiatief tonen is echt belangrijk en wordt ook gewaardeerd.” “Als je actief meedoet, zijn er super veel mogelijkheden voor je”, beaamt Remon. “Ook als je moeite hebt met bepaalde lessen of vakken. Dan krijg je extra ondersteuning vanuit het docententeam. Als je laat zien dat je iets echt graag wilt, zijn onze docenten altijd bereid je te helpen. Daarmee laat het STC zien dat hard werken loont.” Gelukkig gaat het er op school niet altijd zo serieus aan toe. Remon: ”Er is ruimte voor gezelligheid en een grapje. We hebben echt een hele leuke klas en kunnen het goed met elkaar vinden.”

Remon: “Onze opleiding duurt vier jaar, maar deze kan je ook versneld volgen. Als je cijfers gemiddeld hoger zijn dan een 7, mag je de opleiding in drie jaar tijd afronden. Je moet je er wel bewust van zijn dat je alle lesstof, die je normaal gesproken in vier jaar tijd krijgt, nu in drie jaar wordt behandeld”.  “Mocht je de opleiding versneld volgen en erachter komen dat dit toch wat teveel is? Dan krijg je ondersteuning vanuit het docententeam. Ze begeleiden je hierin goed en dat is super fijn!”

 

Sfeer binnen de opleidingLouis en Remon aan het woord |STC mbo college
“Je komt binnen op school en je voelt je er heel snel thuis. Natuurlijk blijft het school en moet er gewerkt worden, maar er is ook genoeg ruimte voor lol en andere leuke dingen.”, vertelt Remon. Louis vult aan: “We kunnen het in de klas ook goed met elkaar vinden. We zitten dan ook vaak met elkaar in de kantine. In de omgeving van school zit ook een snackbar, het Schippertje, en een lunchcafé.”

Docenten uit de praktijk
Wat ze heel goed vinden aan de opleiding? Daarover zijn Louis en Remon het snel eens: de praktijkdocenten. “Veel van onze docenten komen uit de praktijk. Daardoor kunnen ze tijdens de les veel praktijkvoorbeelden gebruiken”, vertelt Remon. “Dat is super leerzaam”.  Louis vult aan: “Het is gewoon onwijs fijn dat de docenten zoveel ervaring hebben! Het is superinteressant als ze vertellen over de dingen die ze meegemaakt hebben in het bedrijfsleven. En een stuk minder saai dan een gemiddelde theorieles!”

Stage in het buitenland
“Die praktijkvoorbeelden komen ook goed van pas tijdens je stages”, vindt Remon. “De meeste studenten lopen stage in Nederland, maar het STC biedt ook de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Dat kan als je goede cijfers haalt (en minimaal 18 jaar oud bent). Zelf ga ik stagelopen in Madrid. Ik hoop er mooie ervaringen op te doen waar ik wat aan heb in mijn toekomstige baan. En natuurlijk lekker tapas eten!” “Die tapas staan helaas niet op het menu van de kantine. Misschien moeten we daar eens een item van maken binnen de studentenraad”, grinnikt Louis. “Ben ik met je eens”, lacht Remon.  “We worden op school erg goed voorbereid op onze buitenlandstage. Je krijgt op school namelijk les in de vakken Engels, Duits en Nederlands. Je begint met deze lessen bij de basis, waardoor het voor iedereen makkelijker is om mee te komen.”

Studentenraad
Louis en Remon zitten allebei, sinds het begin van vorig schooljaar, in de studentenraad.  “Onze belangrijkste taak is om struikelpunten van studenten te bespreken met de collegedirecteuren of onderwijsmanagers.”, vertelt Remon. “Je krijgt hier als studentenraad veel vrijheid om dingen te veranderen. Hoe meer je jezelf laat zien, hoe meer vrijheid je hierin krijgt. We hebben als studentenraad dus best veel inspraak, maar deze willen wij ook zeker niet misbruiken. We hebben toch een voorbeeldfunctie. We leggen dan ook alles voor aan onze docenten, onderwijsmanagers en collegedirecteuren.” Louis vult aan: “De struikelpunten van studenten vangen we op in de wandelgangen. Er werd ons bijvoorbeeld gevraagd of er een ski reis geregeld kon worden, maar dit is lastig. Toch proberen we met ieder voorstel wat te doen. Om echt actief te kunnen zijn binnen de studentenraad, moet je veel tijd investeren. Neem bijvoorbeeld het project met de RET, hier gaat heel veel tijd in zitten. Je krijgt er daarentegen heel veel waardering voor terug!”

Aan tafel met de RET!
Remon vertelt: “Wij zitten sinds oktober in de studentenraad. Het project ‘RET’ stond toen al als punt op de agenda: ‘De busverbinding naar de Waalhaven kan worden verbeterd’.
Vanaf dat moment hebben Louis en ik samen besloten om dit vraagstuk op te pakken. Het is nu een beetje ons project geworden, wat wij uitvoeren in naam van de studentenraad.” “Leuk om zo naast leren op school, je kennis ook toe te passen in de praktijk. Heel gaaf om dit te mogen doen!”, vult Louis aan.

Waarom het STC mbo college Logistiek & Vervoer?
Louis: “Binnen de transport zijn zoveel doorgroeimogelijkheden. Het STC mbo college zorgt ervoor dat je een enorm netwerk ontwikkelt, doordat onze docenten zoveel werkervaring hebben opgedaan in het werkveld.” Remon: “Daarnaast krijg je een extra papiertje, namelijk je ondernemersdiploma. Ook is de buitenlandstage een super leuke ervaring die je meeneemt in je  latere werk!”

Het kiezen van een opleiding
Hier zijn Louis en Remon het over eens: “Bezoek veel open dagen! Zo kom je erachter of de school of opleiding bij je past. Kies waarvan jij denkt: ‘Ja, dit past bij mij!’