Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het STC mbo college. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via:

Telefoon: 010 – 448 64 44
Whatsapp: 06 – 12 58 32 44
E-mail:  voorlichting@stc-r.nl

 

Algemene vragen

Kan ik mij nog aanmelden?
Ja, je kan je nog steeds aanmelden, ook na 1 mei, voor een mbo-opleiding van het STC mbo college. Na je aanmelding ontvang je informatie over het vervolg. Houd er rekening mee dat de laatste intakes eind juni plaatsvinden. In de zomervakantie vinden geen intakes plaats. Wacht dus niet te lang met aanmelden, zodat je voor de zomervakantie weet waar je aan toe bent!

Waar kan ik meer informatie vinden over een opleiding?
Bezoek de website www.mbo-stc.nl. Je vindt hier ook onze 24/7 online voorlichting om je te helpen bij het kiezen van een STC-opleiding.

Hoe oud zijn studenten van het STC mbo college?
De meeste studenten beginnen na het vmbo of na de havo en zijn aan het begin van de opleiding meestal 16 of 17 jaar. Maar er zijn ook studenten die al een andere mbo-opleiding hebben afgerond of een andere richting kiezen en dus wat ouder zijn. Over het algemeen geldt dat de leeftijd voor bbl-opleidingen wat hoger ligt dan voor bol-opleidingen. Voor volwassenen zijn er ook cursussen en trainingen te volgen via https://stc-bv.nl/.

Wat is de verhouding jongens-meiden?
De verhouding verschilt per opleiding, maar over het algemeen hebben wij meer jongens op de opleidingen.

Wat is een bol-opleiding?
Bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt lessen op school en loopt één of meermalen stage bij een leerbedrijf. De duur van de stage verschilt per opleiding. Bij sommige opleidingen zoek je zelf een stageplaats. Lukt dit niet, dan kun je hulp vragen bij je opleiding. Sommige opleidingen wijzen stageplaatsen toe aan studenten.

Wat is een bbl-opleiding?
Bbl is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg, een combinatie van werken en leren. Je hebt naast school een baan bij een erkend leerbedrijf. Kijk voor informatie over leerbedrijven bij SBB. Je gaat zelf opzoek naar een baan bij een erkend leerbedrijf. Hulp nodig bij het vinden van een leerbedrijf? Vul de naam van je opleiding als zoekterm in op de website stagemarkt.nl, hier vind je alle werkplekken bij erkende leerbedrijven.

Hoelang duurt een mbo-opleiding op het STC mbo college?
Dit verschilt per opleiding, van één tot vier jaar. Kijk op de opleidingspagina in het gekleurde infoblok op www.mbo-stc.nl.

Wanneer start het schooljaar?
We starten in de week van maandag 7 september 2020. Wanneer je bent ingeschreven, krijg je via de opleiding hier meer informatie over.

Krijg ik gewoon les op school of moet ik thuis leren nu we in de coronacrisis zitten?
We verwachten dat de scholen in september weer gewoon open zijn en dat je de lessen weer op school gaat volgen.

 

Aanmelding en toelatingseisen

Kan ik mij nog aanmelden?
Ja, je kan je nog steeds aanmelden, ook na 1 mei, voor een mbo-opleiding van het STC mbo college. Na je aanmelding ontvang je informatie over het vervolg. Houd er rekening mee dat de laatste intakes vóór de zomervakantie eind juni plaatsvinden. Wacht dus niet te lang met aanmelden, zodat je voor de zomervakantie weet waar je aan toe bent.

Waar kan ik me aanmelden?
Dit doe je het snelst digitaal via Magister. Of klik op de button op de opleidingspagina op www.mbo-stc.nl. Je meldt je aan in het Magister-systeem door alle stappen te doorlopen.

Hoe weet ik of ik ben aangemeld?
Je ontvangt na je aanmelding een bevestigingsmail. Daarna ontvang je van de opleiding informatie over het vervolg. Door de maatregelen rondom het corona-virus kan dat wat langer duren. Heb je na twee weken niets gehoord over vervolg, neem dan contact op met de opleiding.

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?
Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je hier.

Hoe weet ik of ik toelaatbaar ben?
Hierover lees je meer via https://mbo-stc.nl/toelatingsvoorwaarden.

Wanneer kan ik aan een opleiding beginnen?
Je wordt ingeschreven als je aan alle voorwaarden in het aanmeldproces hebt voldaan. Deze voorwaarden vind je hier.

Moet ik bepaalde examenvakken op het voortgezet onderwijs hebben afgerond om toegelaten te kunnen worden?
Nee, voor onze mbo-opleidingen zijn er geen verplichte vakken die je gehaald moet hebben.

 

Opleidingskosten

Wat zijn de kosten van een opleiding?
Als je een mbo-opleiding gaat volgen, moet je rekening houden met kosten. Een benadering van de kosten waarmee je rekening moet houden, vind je op de opleidingspagina onder het kopje schoolkosten via www.mbo-stc.nl.

Moet ik voor mijn opleiding extra materialen aanschaffen?
Het kan zijn dat je voor een opleiding materialen aan moet schaffen; denk hierbij aan een rekenmachine, geodriehoek, overall en werkschoenen. Bij de schoolkosten per opleiding wordt dit specifiek aangegeven als ‘persoonsgebonden materialen’.

Wat is de wettelijke onderwijsbijdrage?
Ben je 18 jaar of ouder? Dan ontvang je jaarlijks van DUO een factuur voor je wettelijk verplichte onderwijsbijdrage. Kijk voor meer informatie op https://www.duo.nl/particulier/.

Krijg ik studiefinanciering?
Of je recht hebt op studiefinanciering kan je navragen bij DUO via www.duo.nl.

Worden mijn reiskosten vergoed? Bijvoorbeeld het openbaar vervoer?
 Of je recht hebt op een studenten OV-chipkaart kan je navragen bij DUO via www.duo.nl.


Als ik nog vragen heb, met wie kan ik dan contact opnemen?
Als je nog vragen hebt neem dan contact met op de afdeling Voorlichting via:

Telefoon:  010 – 448 64 44
Whatsapp: 06 – 12 58 32 44
E-mail: voorlichting@stc-r.nl