Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het STC mbo college. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via:

Telefoon: 010 – 44 86 444
Whatsapp: 06 – 12 58 32 44
E-mail:  voorlichting@stc-r.nl

Hoe gaan we op school om met de maatregelen rondom het coronavirus?
Wij heten je graag van harte welkom (terug) op school! Het schooljaar gaat in de week van maandag 7 september van start. Het liefst zouden we je alle lessen weer gewoon op school willen geven, maar voorlopig zit dat er nog niet in. Zeker in Rotterdam is versoepeling voorlopig niet aan de orde. We hebben maatregelen voorbereid en die zijn allemaal ook nodig om veilig en verantwoord lessen te kunnen krijgen en geven.

Om je meer duidelijkheid te geven over hoe we op school omgaan met de maatregelen rondom het coronavirus, is een document met meer informatie opgesteld. Klik hier om dit document te bekijken of lees het nieuwsbericht. Alle mbo-studenten van het STC mbo college ontvangen een mail op hun school-mailadres met specifieke informatie die geldt voor jouw schoollocatie en/of opleiding.

Hoe ziet de start van het schooljaar er straks uit?
Het schooljaar gaat in de week van maandag 7 september van start. Wij kunnen het schooljaar vanwege het coronavirus niet starten zoals we dat zouden willen, maar onze docenten en andere collega’s gaan wel zorgen voor een warm welkom. Samen moeten we het beste maken van deze bijzondere periode. Om je meer duidelijkheid te geven over hoe het op het STC gaat na de zomervakantie, is een document met meer informatie opgesteld. Klik hier om dit document te bekijken of lees de laatste updates in dit nieuwsbericht.

Ik heb mij in de zomervakantie aangemeld voor een mbo-opleiding, maar ik heb nog niets gehoord. Wat nu?
Even wachten! Je hebt, als het goed is, een bevestiging van je aanmelding ontvangen op het mailadres dat je hebt opgegeven.  Onze collega’s van het servicecentrum gaan vanaf maandag 31 augustus weer aan het werk. Zij nemen alle nieuwe aanmelding zo snel mogelijk in behandeling. Je kan de collega’s bereiken via de volgende nummers: college Logistiek & Vervoer: 010 – 429 02 66, college Havens 010 – 429 02 66, college Maritiem & Techniek: 010 – 448 60 00, college Procestechniek & Maintenance: 0181 – 412 799. Houd er rekening mee dat het de eerste dagen na de vakantie langer duurt voordat je aan de beurt bent, omdat veel mensen met school proberen te bellen.

Ik heb nog geen leer/werkplek. Wat nu?
Kijk op www.leerbanenmarkt.nl en vul je opleiding in. Indien mogelijk, reageer op verschillende banen bij bedrijven die passen bij jouw opleiding, zo is je kans groter om een plek te vinden. Lukt het niet? Neem dan vanaf 31 augustus contact op met je opleiding om de situatie voor te leggen.

Waar stuur ik mijn onderwijsovereenkomst naar toe?
Je onderwijsovereenkomst stuur je naar Stichting STC Group t.a.v. Leerlingzaken, Lloydstraat 300, 3024 EA Rotterdam. Of je brengt hem langs op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Welke documenten moet ik opsturen voor mijn inschrijving?
Dit kan per opleiding verschillen. Je hebt hierover informatie ontvangen van je opleiding. Zorg dat je altijd een kopie stuurt van je diploma, cijferlijst, eventuele keuring, enzovoorts. De documenten voor je inschrijving stuur je per post of per mail naar het servicecentrum van je locatie.

Waar vind ik mijn boekenlijst of boekenlijstcode?
Als je ingeschreven bent voor een mbo-opleiding dan heb je een brief hierover gekregen van de opleiding. Heb je deze brief niet gekregen? Kijk dan voor de boekenlijst op de opleidingspagina via mbo-stc.nl onder het document Schoolkosten staat de boekenlijst ook vermeld.

Wanneer is mijn eerste schooldag?
Alle mbo-opleidingen starten in de week van maandag 7 september. Als je ingeschreven bent voor een mbo-opleiding, dan heb je een brief hierover gekregen van de opleiding. Deze brief is verstuurd naar het bij ons bekende woonadres in Magister. Hierin staat de dag, het tijdstip en de ruimte waar je ontvangen wordt vermeld.

Ik heb een dringende vraag tijdens de zomervakantie. Waar kan ik terecht?
Bij dringende vragen die niet kunnen wachten tot na de vakantie, kan contact opgenomen worden met het algemene nummer van STC Group via 010 – 448 60 00. Houd er wel rekening mee dat mogelijk niet alle vragen in de vakantie beantwoord kunnen worden.

 

Algemene vragen

Kan ik mij nog aanmelden?
Ja, je kan je nog steeds aanmelden, ook na 1 mei, voor een mbo-opleiding van het STC mbo college. Na je aanmelding ontvang je informatie over het vervolg. Houd er rekening mee dat de laatste intakes eind juni plaatsvinden. In de zomervakantie vinden geen intakes plaats. Aanmeldingen die in de zomer zijn binnengekomen, worden vanaf 31 augustus in behandeling genomen.

Waar kan ik meer informatie vinden over een opleiding?
Bezoek de website www.mbo-stc.nl. Je vindt hier ook onze 24/7 online voorlichting om je te helpen bij het kiezen van een STC-opleiding.

Hoe oud zijn studenten van het STC mbo college?
De meeste studenten beginnen na het vmbo of na de havo en zijn aan het begin van de opleiding meestal 16 of 17 jaar. Maar er zijn ook studenten die al een andere mbo-opleiding hebben afgerond of een andere richting kiezen en dus wat ouder zijn. Over het algemeen geldt dat de leeftijd voor bbl-opleidingen wat hoger ligt dan voor bol-opleidingen. Voor volwassenen zijn er ook cursussen en trainingen te volgen via https://stc-bv.nl/.

Wat is de verhouding jongens-meiden?
De verhouding verschilt per opleiding, maar over het algemeen hebben wij meer jongens op de opleidingen.

Wat is een bol-opleiding?
Bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt lessen op school en loopt één of meermalen stage bij een leerbedrijf. De duur van de stage verschilt per opleiding. Bij sommige opleidingen zoek je zelf een stageplaats. Lukt dit niet, dan kun je hulp vragen bij je opleiding. Sommige opleidingen wijzen stageplaatsen toe aan studenten.

Wat is een bbl-opleiding?
Bbl is de afkorting van beroepsbegeleidende leerweg, een combinatie van werken en leren. Je hebt naast school een baan bij een erkend leerbedrijf. Kijk voor informatie over leerbedrijven bij SBB. Je gaat zelf opzoek naar een baan bij een erkend leerbedrijf. Hulp nodig bij het vinden van een leerbedrijf? Vul de naam van je opleiding als zoekterm in op de website stagemarkt.nl, hier vind je alle werkplekken bij erkende leerbedrijven.

Hoelang duurt een mbo-opleiding op het STC mbo college?
Dit verschilt per opleiding, van één tot vier jaar. Kijk op de opleidingspagina in het gekleurde infoblok op www.mbo-stc.nl.

Wanneer start het schooljaar?
We starten in de week van maandag 7 september 2020. Wanneer je bent ingeschreven, krijg je via de opleiding hier meer informatie over.

Krijg ik gewoon les op school of moet ik thuis leren nu we in coronatijd zitten?
Om je meer duidelijkheid te geven over hoe het op het STC mbo college gaat na de zomervakantie, is een document met meer informatie opgesteld. Klik hier om dit document te bekijken of lees het nieuwsbericht

 

Aanmelding en toelatingseisen

Kan ik mij nog aanmelden?
Ja, je kan je nog steeds aanmelden, ook na 1 mei, voor een mbo-opleiding van het STC mbo college. Na je aanmelding ontvang je informatie over het vervolg. Houd er rekening mee dat de laatste intakes vóór de zomervakantie eind juni plaatsvinden. Wacht dus niet te lang met aanmelden, zodat je voor de zomervakantie weet waar je aan toe bent. Aanmeldingen die in de zomervakantie zijn binnengekomen, worden vanaf 31 augustus in behandeling genomen.

Waar kan ik me aanmelden?
Dit doe je het snelst digitaal via Magister. Of klik op de button op de opleidingspagina op www.mbo-stc.nl. Je meldt je aan in het Magister-systeem door alle stappen te doorlopen.

Hoe weet ik of ik ben aangemeld?
Je ontvangt na je aanmelding een bevestigingsmail. Daarna ontvang je van de opleiding informatie over het vervolg. Door de maatregelen rondom het corona-virus kan dat wat langer duren. Heb je na twee weken niets gehoord over vervolg, neem dan contact op met de opleiding. Let op: in de zomervakantie worden nieuwe aanmeldingen niet meteen behandeld. Aanmeldingen die in de zomervakantie zijn binnengekomen, worden vanaf 31 augustus in behandeling genomen.

Hoe verloopt de aanmeldprocedure?
Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je hier.

Hoe weet ik of ik toelaatbaar ben?
Hierover lees je meer via https://mbo-stc.nl/toelatingsvoorwaarden.

Wanneer kan ik aan een opleiding beginnen?
Je wordt ingeschreven als je aan alle voorwaarden in het aanmeldproces hebt voldaan. Deze voorwaarden vind je hier.

Moet ik bepaalde examenvakken op het voortgezet onderwijs hebben afgerond om toegelaten te kunnen worden?
Nee, voor onze mbo-opleidingen zijn er geen verplichte vakken die je gehaald moet hebben.

 

Opleidingskosten

Wat zijn de kosten van een opleiding?
Als je een mbo-opleiding gaat volgen, moet je rekening houden met kosten. Een benadering van de kosten waarmee je rekening moet houden, vind je op de opleidingspagina onder het kopje schoolkosten via www.mbo-stc.nl.

Ik start of volg een bbl-opleiding en mijn werkgever betaalt mijn opleidingskosten. Wat moet ik dan doen?
Ben je 18 jaar of ouder, start of volg je een bbl-opleiding en betaalt jouw werkgever of een andere instantie voor jou het wettelijk verschuldigde cursusgeld? Vul dan deze machtiging samen met het bedrijf/instantie in. De ingevulde machtiging dien je voor aanvang schooljaar naar ons op te sturen.

Moet ik voor mijn opleiding extra materialen aanschaffen?
Het kan zijn dat je voor een opleiding materialen aan moet schaffen; denk hierbij aan een rekenmachine, geodriehoek, overall en werkschoenen. Bij de schoolkosten per opleiding wordt dit specifiek aangegeven als ‘persoonsgebonden materialen’.

Wat is de wettelijke onderwijsbijdrage?
Ben je 18 jaar of ouder? Dan ontvang je jaarlijks van DUO een factuur voor je wettelijk verplichte onderwijsbijdrage. Kijk voor meer informatie op https://www.duo.nl/particulier/.

Krijg ik studiefinanciering?
Of je recht hebt op studiefinanciering kan je navragen bij DUO via www.duo.nl.

Worden mijn reiskosten vergoed? Bijvoorbeeld het openbaar vervoer?
 Of je recht hebt op een studenten OV-chipkaart kan je navragen bij DUO via www.duo.nl.

Als ik nog vragen heb, met wie kan ik dan contact opnemen?
Als je nog vragen hebt neem dan contact met op de afdeling Voorlichting via:

Telefoon:  010 – 448 64 44
Whatsapp: 06 – 12 58 32 44
E-mail: voorlichting@stc-r.nl